Sóndese koost van zondag 1 januari 2023
Jarenlang brachten we nao de Hòmmis – vanuit ’t café – ’t Méélse wel en wee bij u binnen. Toen ’t café in coronatijd vaak gesloten was, ontdekten we ook andere bezigheden op die zondagmorgen. Lekker wandelen door ’t dorp of fietsen ‘dur de Pieël of langs ’t Deurzes knaal’. En nu de horeca weer open is, maken we graag weer een stop bij ’n café of terras. En de verhalen die we onderweg oppikken, vertellen we graag aan u door in onze nieuwe rubriek ‘Sóndese koost’!
Bij (de) naam noemen.
Monique: Ik zat net thuis nog in het nieuwe bijnamenboek te bladeren. Leuk, zeker voor echte Meijelse mensen. Maar na die feestdagen ben ik het binnen zitten ook wel een beetje beu. Goed idee van jou, om dat laatste stukje Kribkesroute hier langs de Donk nog te lopen, dat had ik nog niet gezien. Zullen we er een rondje visvijver aan vastplakken?
Linda: Mooi hè, die eenden hier in de visvijver. Zo monogaam als wat. Blijven allemaal hun leven lang bij elkaar. Daar kan de mens nog wel wat van leren. En dat ze elkaar herkennen! In mijn ogen zijn ze echt allemaal precies hetzelfde. Nou ja, alle mannetjes dan en alle vrouwtjes.
Monique: Dat werd vroeger over Chinezen ook gezegd, maar dat mag niet meer.
Linda: En terecht!
Monique: Maar wat ik me wel eens afvraag hè. Als je geen negers en indianen en zo meer mag zeggen, wat inderdaad wellicht terecht is, mag je dan nog wel merels en mussen zeggen? Dat komt toch eigenlijk op hetzelfde neer?
Linda: Nou, hetzelfde nou net.
Monique: Weet je, ik snap wel waarom je bepaalde termen beter niet kunt gebruiken, maar soms wil je iets wél duiden en moet je zo zoeken naar het juiste woord. Om maar niemand te kwetsen. Ook als dat helemaal je intentie niet is. En voor je het weet, word je discriminerend genoemd.
Linda: Ik snap je wel. Als je bijvoorbeeld iets wil vertellen over iemand die uit Oekraïne in Nederland is gekomen, maar je niet ‘buitenlander’ mag zeggen, oké. We zijn met een chique woord ‘allochtoon’ gaan gebruiken, maar dat kan ook niet meer door de beugel. ‘Nieuwe Nederlander’ kwam nog om de hoek, maar dat gebruikt niemand en ‘statushouder’ gaat ook niet voor iedereen op. Maar goed dat elk mens een naam heeft gekregen.
Monique: Ja oké, óf een bijnaam. Dat was vroeger dus wel nodig, omdat zo ongeveer alle mannen Piet of Jan heetten. Anders waren ze nog niet uit elkaar te houden. Maar als je het nu niet over één persoon, maar een groep hebt?! En het gaat er toch om wát je zegt, over de inhoud!
Linda: Ja, dat klopt. En je kunt woorden bedenken wat je wilt. Maar elk woord krijgt op den duur, als er wat tijd overheen gegaan is, als kwaadwillende mensen er toch weer mee beledigd en gediscrimineerd hebben, een negatieve klank. En dat is het moment dat je dus weer op zoek moet naar een nieuwe term. Lastige materie hoor. Wanneer doe je het goed? Maar ja, laten we de vogels maar gewoon bij hun soortnaam noemen, die maken zich daar niet druk over. Als jij een kraai bent, dan noem ik je gewoon ‘kraai’.
Monique: En bedankt!
Linda: Nee nee, dat is oneerlijk. Ik heb er geen inhoud aan gegeven. Ik zou je ook ekster kunnen noemen. Maar ja, je bent niet van de bling bling. Of struisvogel, maar jij steekt je kop nooit in het zand. Wow, let op, je trapt bijna in die hondendrol!
Monique: Of uilskuiken.
Linda: Dat zeg je zelf.
Monique: Ja, dat is beter. Ik zeg het zelf wel, dan hoeven anderen het niet te doen. Stom eigenlijk, dat een uil geassocieerd wordt met intelligentie en een uilskuiken juist met onhandigheid, terwijl het een talent in de dop zou moeten zijn.
Linda: Als je zo doorgaat, zie ik ze dadelijk vliegen. Ik heb trouwens wel weer zin in het voorjaar. Als alle vogels weer uit hun ei komen, schaapjes geboren worden en alles weer groen wordt.
Monique: ‘Vórs gruu:n’, dat is het mooiste wat er is. En ‘mökke die vur ut uurst de wéj inrenne’.
Linda: Mökke?
Monique: Jonge koeien. Ik heb trouwens nog nieuws. De harmonie heeft op een nieuw idee zitten broeden.
Linda: Deden zij niet jarenlang ‘Waar Meijel Grots op is’?
Monique: Gröts. Wor Méél gröts óp is!
Linda: Ja ja, het beestje hoeft maar een naam te hebben.
Monique: Inderdaad, dat hebben ze gedaan, maar nu komen ze in April met iets nieuws. Ben heel benieuwd wat dat gaat worden.
Linda: En hoe het gaat heten. Maar als het net zo mooi wordt als het afgelopen oudejaarsconcert, komt dat helemaal goed. Jaja, ik heb alweer zin in het nieuwe jaar!