Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.
Nao de Hòmmis van 5 maart
Ger: Met het ouder worden krijgt het leven toch wel andere patronen. Neem nou de Carnaval. Vroeger dacht ik dat het niet doorging, als ik niet van het eerste tot het laatste uur present was. En nu is het met een borreltje na de optocht, afgelopen.
Jan: Klopt, maar toch heb ik evengoed genoten. Zaterdagavond de Vastelaovesmis en de sleuteloverdracht, zondag de optocht en daarna samen nog een paar borrels drinken en maandag heb ik bij P&M de optochten uit de andere dorpen voorbij zien trekken.
Wiel: Ja, die zaterdagavond is toch wel heel bijzonder. Zowel de Vastelaovesmis als de sleuteloverdracht is iets waar ons Mien en ik echt naar uitkijken. En aan alles merk je dat beide activiteiten prima worden voorbereid. Het wordt op het priesterkoor steeds meer een vloeiend samenspel tussen Kieveloeët, keplaon en de Heimatkapelle.
Lei: Maar vergeet ook niet de rol van de jeugd en hun prinsen en prinsessen in het geheel. Zij spelen volwaardig mee in het geheel.
Jan: Ik denk dat het inderdaad dé manier is om deze traditie veilig te stellen. En dit geldt ook voor zowel de vastelaovesmis als de sleuteloverdracht.
=====================================================
Ger: En dan kunnen we nu aan de Vasten beginnen: een aantal weken het vastentrommeltje gesloten houden.
Wiel: De stop op de fles houden, zul je bedoelen. Ik moet trouwens zeggen dat ik in de vasten door-de-weeks geen borrel aanraak. Ik beperk het in deze dagen tot de zondag.
Lei: Maar al bij al stelt het allemaal weinig meer voor. Bertha en ik maken wel elk jaar een bedrag over aan de vastenactie en dan hebben we het ook wel zowat gehad.
Jan: Volgens die oude regels vasten ons Lies en ik elke vrijdag: 52 dagen in het jaar. Elke vrijdag komt bij ons vis op tafel.
Wiel: Bij ons ook, maar dat is het tegenover gesteld van vasten; gewoon omdat we het lekker vinden.
=====================================================
Piet: Je kunt de televisie niet aanzetten of je kijkt tegen een kopstuk van een politieke partij aan. En elkaar maar vliegen afvangen. Ineens weten ze het allemaal zo goed waar het heen moet met het land en daags na de verkiezingen zijn ze het weer vergeten.
Niek: Maar zelfs als ze zouden willen is er geen enkele partij die haar programma na de verkiezingen kan uitvoeren. Als je vijf of nog meer partijen nodig hebt om een meerderheid te vormen, blijft er van die programma’s weinig meer over.
Jo: Zelfs de Nestor van de KBO voert al die partijen ten tonele. Volgens mij was het vroeger zo verkeerd nog niet, toen veel mensen maar zelden van partij wisselden. Volgens mij was de boel toen veel stabieler.
Lins: Ik denk dat daar wel wat inzit wat Jo zegt. Partijen zouden veel sterker voor het voetlicht moeten brengen waar ze voor staan en wat ze willen en veel minder bezig zijn met katten op de ander. Heeft trouwens geen zin want na de verkiezingen moeten ze vaak weer samen verder.
Piet: Toch kun je als je uitkijkt best tot eigen keuzes komen. Als ik vind dat Europa heel belangrijk is voor de toekomst van ons land kan ik best ontdekken welke partijen dan in aanmerking komen. En als ik vind dat er een dikke punt moet worden gezet achter Europa zijn er ook partijen waar ik uit kan kiezen. En zo is het met een heleboel onderwerpen.
Niek: Ik kan een heel eind met je meegaan Piet. Maar de wereld zit niet meer zo eenvoudig in elkaar als in de tijd van Loet van Sil. Die wist een heleboel mensen achter zich te krijgen met de eenvoudige leus: ‘ Stem goed, stem Loet ‘.
======================================================
Bert: In België is ‘de beer los’ rond bijklussende Kamerleden en wethouders. Zo heeft de wethouder financiën van Antwerpen maar liefst 40 betaalde bijbaantjes.
Giel: Daar hoeven we echt niet voor over de grens te gaan. De burgemeester van Den Bosch incasseert uit zijn bijbanen jaarlijks maar liefst een slordige 85.000 euro. En daarnaar gevraagd door het Brabants Dagblad steekt hij dan een verhaal af dat het ook een verrijking voor de stad is. Hij wil ons zo ook nog wijs maken dat ie het helemaal niet voor zichzelf doet maar voor zijn stad. Dan moet je toch écht lef hebben.
Wim: Die heren zouden bijverdiensten gewoon in de gemeentekas moeten storten, dan hadden ze recht van spreken.
Bert: Ik las dat het in Peel en Maas zo geregeld is. Zowel de burgemeester als de wethouders moeten alle neveninkomsten in de gemeentekas storten.