Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.
Nao de Hòmmis van 11 oktober 2020
Jan: Wat ik me nou de woensdagmorgen zag, buiten bij de kerk van Panningen…
Henk: Ho.. “stop, de persen” .. Jij, bij de kerk, ‘over de brug’, in Panningen??
Jan: Eh.. Ja (blozend). Eerstens, is daar dan de grote markt. En tweedens, ik kom heus ook wel eens daar binnen in de Mariakapel, voor een “Kars” in de oktobermaand. Ik heb niet alleen de trek, naar Ommel. Bovendien, moeten we de HEMA ook blijven steunen. Zeker, nu daar al weer de eerste St.Nicolaas-spullen in de rekken liggen.. Om dat feest, juist in deze moeilijkere tijd, gaande te houden..
Henk: Je kan “praten als Brug-man”, om uit te leggen wat je ‘over de brug’ deed. En dat ook nog eens op deze zondag, waarop het boek gepresenteerd wordt over de Sierschijf van Helden (van Deurne dus), en van de Gouden Peelhelm – die iedereen zich wil toe-eigenen.
Jan: Daarover gaat het nou juist!! Weet je wie ik daar zag, op woensdagmorgen?? Onze kerkhofploeg van Meijel, was aan het werken buiten bij de kerk van Panningen.
Henk: Wim, voor onze Jan, deze zondag geen tweede Peelneutje meer! Als hij die zich nog ‘soldaat’ zou willen maken… Hij begint Sage’s, of raadselachtige Theorieën te vertellen..
Wim (de kastelein): Normaal bij jij, Henk, toch “de lollige vent” …
Henk: Ja, maar Jan zich vandaag over de woensdagse markt in Panningen zich eruit ‘kraamt; en als sterk verhaal aan ons probeert te ‘venten’..
Jan: Het is raar, ik geef het toe, maar waar!! Hier kijk maar op deze foto, op mijn smartphone
Henk: Ik val van mijn geloof.. Dat is inderdaad Van Kol, stevig staand op een ladder..
Jan: En hier.. foto 2.. Nog duidelijker: Op het zeil zie je, links bovenaan als bewijs een afbeelding van de kerk van Panningen…
Henk: Asjemenou…
Jan: En Rooijakkers was er ook bij. Hij haalde met een set dopsleutels, het frame los. Ik weet zelfs het nummer, dat hij daarvoor gebruikte, aan je te noemen: Nr. 13. Hier kijk maar.. foto 3..
Henk: Nu is het met zat. Ik bel, Piet Schers.
Jan: Doe maar. Die stond achter mij, toen ik de foto’s maakte..
(Tring Tring)
.. Ja, met Piet.. Schers..
Henk: Piet, met Henk. Vanaf de Goejje. Waar jullie de maandagmiddag met het vaste groepje zitten.
Jan die maakt er hier wat van. En zegt, dat de kerkhofploeg afgelopen woensdag in Panningen aan het werk was. Hij heeft overtuigende foto’s . Maar tegenwoordig kan alles ‘fake news’ zijn, worden “geframed”.
Piet: Klopt, ik stond achter Jan- toen hij met zijn telefoon de foto’s maakte. We hebben een Frame, net als aan de kerk van Meijel hing vanwege de Renovatie, daar opgehaald. Omdat zij het niet nodig hadden. Dat kunnen wij, verstandig, hier bij de kerk een keer bij gelegenheid gebruiken. Om iets op te hangen. Met een doek, van canvas. Bijvoorbeeld bij 1 van de medegebruik functies van het kerkgebouw. Zo’n buizen neem je natuurlijk niet even zomaar met, op het frame van een fiets.
Daarom zijn we het met een paar man, en met toestemming, op woensdagmorgen gaan ophalen.
Henk: Slimme zet, als je het mij vraagt. Wim, geef Jan nog eens een Peelneutje. Dit verhaal is met een “Jantje van Leiden” afgelopen…
Jan: Dit dan wel. Maar niet dat verhaal van de Gouden Peelhelm, dat ik nu aan het lezen ben. En dat vandaag wordt gepresenteerd.
Die wetenschappers vanuit Leiden, kwamen niet eens verder, dan het treinstation van Deurne…
Henk: Dan heeft de kerkhofploeg met Piet, zich er juist niet, met een “Jantje van Leiden” vanaf gemaakt. Maar wijs en verstandig gedaan, wat het meest handig was..
Jan: Dat verdient eigenlijk een Gouden Pluim, op de werkhelm…