Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 20 oktober

Jan: Jongens, nou heb ik eens echt jullie raad nodig. Ons Door heeft me ergens mee opgezadeld waar ik geen weg mee weet.
Frans: Als het om relatieproblemen gaat ben je bij mij aan het verkeerde adres. Dan pakt een advies van mij altijd verkeerd uit, zo leert de ervaring.
Wim: Hoe kun jij ons nu om raad vragen Jan, je weet het toch altijd het beste.
Jan: Hou op, dat heb ik van Door ook al moeten horen. Het gaat om het volgende: Door heeft een filmpje gezien van de restauratie van de kerk van Nederweert. Hierin kwam aan de orde dat in een mergelblok dat vervangen moest worden de kop van scheidend burgemeester Evers is gebeiteld. Als een eerbetoon. Ons Door dacht toen gelijk aan de restauratie van ‘ons kéérk’. Daar kon in de toren nu gelijk een mooi plekje worden ingeruimd voor onze oud-burgemeester Frits Kirkels. En daar moest ik nu maar eens voor gaan zorgen. Ik weet het immers altijd zo goed, aldus ons Door!
Lei: Eén correctie Jan. Jij méént het altijd te weten.
Jan: Welja, begin jij nu ook nog maar!
Lei: Jan, heel eerlijk ik sta wel achter dat idee van Door. Die Kirkels heeft zich meer als 30 jaar met hart en ziel voor ons dorp gegeven en was bovendien, samen met zijn vrouw, erg bij de parochie betrokken.
Frans: Maar als eerstverantwoordelijke mensen in onze kerk een ereplekje zouden verdienen, wil ik toch ook wel Jozef Grubben noemen, die in 16 best moeilijke jaren met grote veranderingen, pastoor in ons dorp was.
Jan: Maar dan ook mijn naamgenoot Jan. Jan Schoenmakers, die bijna een kwart eeuw bij ons in Méél was. Al gebied de eerlijkheid dat die al zijn eigen plantsoentje bij de sacristie heeft…
Wim: Maar jongens luister nou eens even. Dat zijn toch geen zaken die wij kunnen regelen. Dan moet je eerder denken aan zo’n Frits Berben van het Kerkbestuur en Joost Stemkens van het Dorpsoverleg. Die zijn bovendien allebei actief betrokken bij die kerkrenovatie. Bovendien komen ‘kerk en dorp’ Frits en Joost mooi samen.
Frans: Wijze woorden Wim. Laat zo’n mèn zich daar maar eens over beraden. Dat ze bijvoorbeeld de trappen naar de een vernoemen en de omgang helemaal boven naar de ander. Om maar een dwarsstraat te noemen.
Jan: Magnifiek jongens. Ik heb hier net een van die mèn van ‘Nao de Hòmmis’ zien rondstruinen. Die brieft dat wel verder en dan pakken zo’n Frits en Joost dat hopelijk samen op. Trouwens ik heb er wel één probleem mee: waarom altijd mensen lauweren die vóór op de bühne staan en nooit degenen die achter die bühne hun werk in stilte doen.
Lei: Nou moet je ophouden Jan. Helpen we je uit de penarie van Door en dan ga je zelf zand tussen de raderen strooien.
Jan: Sorry, jongens. Leon doe hier gauw vier borrels!

===============================================

Thei: Het is lang windstil geweest rond ’t Nééj Mééls Woordeboe:k, maar nu gaan ze op 3 november toch stevig op de trom roffelen.
Jo: Je doelt op die presentatie in d’n Binger waarvoor ze die Wim Daniëls gevraagd hebben. En voor de duidelijkheid: dat is geen broer van de Peter Daniëls, de voorzitter van ‘Prot mèr Mééls’, Zelfs helemaal geen familie.
Toon: Ze hebben in ieder geval beiden een stevige portie humor, het zijn bovendien allebei ‘ échte dörpsmensen’ en kunnen allebei … als Brugman. Als dat geen gezellige boel gaat worden, dan weet ik het niet!
Thei: En naast die presentatie op 3 november wordt door de oud- schoolmeesters Jan Daems, Frans Strijbos en Koen Verstappen ook al Méélse les gegeven op de basisschool. Zo bijzonder dat P&M er zelfs een uitzending aan wijdt. Er gloort hoop voor ’t Mééls dialect!
Jo: Ik hoorde trouwens al iemand rondbazuinen dat het boek uitverkocht is, maar dat is nonsens. De voorverkoop is afgesloten, maar na 3 november blijft ’t boek gewoon te koop.

Aan de tapkast:      Het mirakel van Méél…

Piet: Nou zal ik je iets vertellen Wim, waar zo dadelijk half Méél van staat te kijken.
Wim: Het zal me weer wat zijn van jou…
Piet: Luister, deze week is de trekking geweest van de jubileumloterij van de schutterij. In de Jubileumdienst van vorige week legde keplaon zijn lot op de collecteschaal met de mededeling dat – viel er een geldprijs op dat lot – het geld bestemd was voor de jaarlijkse collecte in de kerk voor een goed Mééls doel.
Wim: Zo ken ik keplaon ook, maar dat is toch geen mirakel?
Piet: Dat klopt, maar dadelijk om twaalf uur maakt de schutterij de gehouden trekking bekend en dan zal blijken dat op ’t lot van keplaon, geen geldprijs maar een ballonvaart voor twee personen is gevallen! Nou kan ie natuurlijk proberen die ballonvaart te verkopen en ’t geld aan dat goede doel geven of hij moet zelf de lucht in.
Wim: Dan raad ik hem aan dat ie zelf de lucht in gaat. Keplaon heeft weliswaar geen rijbewijs, maar misschien bevalt dat ballonvaren zo goed dat hij gediplomeerd ballonvaarder wordt.
Piet: Dan kan hij voor de Missen op de Grashoek en in Beringe zijn eigen ballon nemen en die kan ie op de beide kerkpleinen nog makkelijk stallen ook.
Wim: En dat zou dan een echt mirakel zijn: ‘De vliegende keplaon van Méél’.
Piet: Ja maar ze willen die ballon de lucht in sturen een paar dagen voor het OLS; kunnen ze vanuit de lucht het terrein mooi zien. Maar verbeeld je dat ’t ding naar beneden kukelt met Keplaon erin…
Wim: Dat gebeurt zelden of nooit. Keplaon de lucht in zou ik zeggen en dan vraagt ie OLS-president Ger Koopmans en stichtingsvoorzitter Hubert Vos mee. Dat wordt een inspectie van de terreinen die nog nooit vertoond is, zolang als het OLS gehouden wordt!
Piet: En voor onderweg neemt keplaon gegarandeerd voor die twee mèn een lekker Peelneutje mee.
Wim: En als daarboven dan heel veel turbulentie, zeg maar storm, is?
Piet: Dan drukt hij die Hubert en Ger ‘unne Ròzzekrans’ in de handen en gaan ze met z’n drieën op de knieën bidden tot Sint Willibrord voor een behouden vlucht en sjon OLS-weer!

 

loader