Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.
Nao de Hòmmis van zondag 31 maart
Coen: Volgens mij worden er volop plannen gesmeed om d’n Awd Limburger dit jaar naar Meijel te halen.
Bert: Hoezo? Willen ze d’n Um stiekum weghalen in Sevenum? Dat zijn ezels heb ik altijd begrepen.
Coen: Nee, serieus jongens. Afgelopen week is bij de schietboom aan de Nederweerterdijk al een mini OLS georganiseerd. Volgens mij een oefening hoe je het in het écht moet aanpakken.
Wim: En er ligt van oudsher al een sterke verbinding tussen Méél en Sevenum. Niet voor niks spraken ze vroeger over Mijl op Zeven. Dat kan allemaal meehelpen dat het dit jaar echt gaat lukken.
Bert: En ik hoorde deze week dat op het OLS in Sevenum Lindeboom op de tap zal zitten. En wat tappen ze bij Willibrordus? Precies: Lindeboom!
===============================================
Jo: Die Harrie zet er al direct flink de vaart in, als je het mij vraagt.
Lins: Als je ons dan eerst eens vertelt welke Harrie je op het oog hebt?
Giel: In ieder geval niet Harrie Luijten, want die kan niet veel vaart meer maken.
Jo: Harrie, onze nieuwe bisschop in Roermond. Hij zit er nog maar een paar maanden en dan gaat hij al panden van het bisdom van de hand doen om de financiële problemen de baas te worden. Die houdt van aanpakken.
Giel: Nou je het zegt, daar heb ik deze week ook wat over gelezen. Ik las in dat stuk bovendien, dat ook de personeelscarrousel volop gaat draaien. De tijd is voorbij dat priesters hun halve leven dezelfde standplaats houden. Zes jaar, zegt Harrie en dan moet iedereen rekening houden met een overplaatsing.
Lins: Dat laatste Giel is volgens mij voor Méél helemaal geen goed nieuws, want ik weet zeker dat keplaon Roger al langer als zes jaar hier is. Zijn we goed en wel lekker aan elkaar gewend en dan worden we weer uit elkaar gehaald.
Jo: Verdorie Lins, dat klopt wat jij zegt. Maar de bisschop is lang genoeg deken in Venray geweest , om te weten dat je in die Peeldorpen niet zomaar iemand kunt weghalen en een nieuwe neerzetten. Is het iemand die niet bij zo’n dorp past dan krijg je een heleboel heibel of een lege kerk. Daar moet je wel heel goed en héél lang over nadenken.
Giel: Laat ons hopen dat de bisschop zich dat goed realiseert. Keplaon Roger heeft hier gelukkig de ander kant van de medaille mogen ervaren. Als dit volk eenmaal aan je gewend zijn, wordt je een van hun en wordt je op handen gedragen.
Lins: Wie weet leest de bisschop ‘Nao de Hòmmis’ wel. Laat ons maar een borrel drinken op zowel bisschop Harrie als ‘onze’ Roger!
===============================================
Wim: Ik zag vorige week zaterdag een hele groep mensen bezig met ’t opruimen van allerlei zwerfvuil ‘in de straot’. Van ene kant natuurlijk mooi, maar ik erger me er eerlijk gezegd ook aan?
Jan: Hoezo? Dat is toch een mooi initiatief, zo in het voorjaar.
Wim: Klopt, maar het moest toch niet nodig zijn. Iedereen kan toch zeker zijn eigen rommel opruimen. En hoort het niet bij de opvoeding van kinderen om die aan te leren niet maar zo overal troep neer te gooien of achter te laten.
Lei: Het zou zeker bijdrage aan het Peelgeluk van ons allemaal, als we hier samen voor gingen zorgen. Een kleine moeite voor ieder van ons afzonderlijk en het aanzien van ons dorp waar we met z’n allen toch trots op zijn, zou aanzienlijk verbeteren.
===============================================
Dirk: De brandweerwedstrijden van zaterdag voor een week in ons dorp, haalde toch maar mooi uitgebreid het L1-journaal.
Thei: Het was natuurlijk nog mooier geweest als onze brandweer die wedstrijd ook nog gewonnen had. Al hoorde ik ook alom complimenten voor de puike organisatie in Méél.
Henk: Jongens, maar ook zonder prijzen, we weten toch zeker allemaal dat onze brandweer prima werk levert! Ze fungeren tegenwoordig ook al als ambulance vanwege de aanwezigheid van een AED bij hartstilstand. Hulde aan al die mannen die hier zoveel uren insteken voor onze gemeenschap!
===============================================
Aan de tapkast
Karel: Krijgen we eindelijk eens iets voor niks van de gemeente. We mogen gratis compost gaan afhalen op het industrieterrein in Panningen.
Gerrit: Heb ik wat aan. Ik heb helemaal geen tuin. Bovendien schiet de gemeente daar d’n handel – die er van moet leven – aardig mee onder de duiven. De vraag is bovendien Karel of Méélse blümkes wel willen groeien op Heldense potgrond? Dan heb je dit jaar wel de potgrond voor niks, maar geen blümke in d’n hof!
Karel: Dat lijkt me een sterk stuk. Potgrond is potgrond!
Gerrit: Dat zeg jij nou zo makkelijk. Maar Heldense jongens zijn bijvoorbeeld ook anders als Méélse. Ik ken genoeg Méélse dörskes die trouwden met unne Heldense en daar in Helden helemaal verpieterden. Unne küüs heeft nu eenmaal een heel ander DNA als wij en dat is met die potgrond, precies hetzelfde.
Karel: Verdorie, daar zit misschien toch wel wat in, wat jij zegt. Je kunt horen dat jij vroeger op de Landbouwschool hebt gezeten….