‘Sóndese koost’

Sóndese koost van zondag 25 augustus 2024

Ook in ons dorp krijgt de zondagmorgen al geruime tijd een heel andere invulling dan vroeger. Stonden de vrouwen destijds de hele morgen aan het fornuis om – als manlief uit de Hòmmis/café kwam – ‘Sóndese koost’ op tafel te brengen, hoe anders is dat tegenwoordig. De vrouwen gaan nu op de zondagmorgen met vriendinnen lekker wandelen, al mogen – bij uitzondering – ook wel eens de mannen mee. En als regel wordt die wandeling afgesloten met een lekkere kop koffie of een drankje in een van de Méélse horecagelegenheden. Over alle zin en onzin die ter sprake komtleest u wekelijks in onze rubriek ‘Sóndese koost’.

Méj nie belle!

Linda: Wacht effe, ik word gebeld.

Monique: Oh ja? Niks gehoord.

Linda: Ja? Mmm. Prinsenbos? Oké, ja is goed. Doei.

Monique: Gelukkig.

Linda: Hè? Heb je het gehoord?

Monique: Huh wat? Nee hoor.

Linda:  Hoezo dan ‘gelukkig’?

Monique: Rustig maar. Was het geheim dan? Nee hoor, ik zei ‘gelukkig’, omdat jij wel normaal belt.

Linda: Normaal?

Monique: Ja, met je GSM aan je oor. Zodat ik dus niet hoor wat die ander zegt.

Linda: Je mag het wel horen hoor, het was geen geheim, maar ik had al gezien wie er belde en…

Monique: Linda, stop maar hoor. Het is oké. Je hoeft niet te verantwoorden waarom jij wél normaal belt. Ik vraag me dat dus echt af hè, waarom 95 van de 100 mensen tegenwoordig en plein public ‘op speaker’ bellen. Zit je in de bus, kun je volledige gesprekken volgen van je buurman. Of op straat of in de supermarkt. Waarom? Ik wil dat allemaal niet horen. Ik heb daar niks mee te maken.

Linda: Nou ja, ik doe dat eigenlijk ook wel.

Monique: En ik kan er ook niet aan wennen dat mensen telefoneren met een oortje in. Loop je over straat, begint er een wildvreemde tegen je te praten en net als je wat wil terugzeggen, loopt ie straal aan je voorbij. Blijkt hij in een telefoongesprek te zitten. Vroeger verklaarden ze je voor gek, als je tegen jezelf liep te praten op straat. Nu is dat normaal.

Linda: Monique, je bent wel een beetje van de oude stempel hè.

Monique: Leg het me dan uit. Sterker nog. Laatst zag ik iemand ‘op speaker’ bellen, die door het omgevingsgeluid het niet kon verstaan. En wat doet ie?! Hij houdt de GSM tegen zijn oor!

Linda: Ja duh.

Monique: Met de onderkant! Dus de kant waarin je praat en niet waar het geluid uitkomt. Schiet mij maak lek.

Linda: Je moet je er niet zo druk over maken. Je hebt het al druk genoeg.

Monique: Ik zeg je, hoe meer communicatiemiddelen we ter beschikking hebben, hoe lastiger communiceren voor mensen geworden is. Hoeveel wordt er wel niet mis-geïnterpreteerd op whatsapp. Complete families worden erdoor uiteen getrokken. Op het werk kan geen mens meer een grammaticaal correcte brief schijven en bij gesprekken kijkt niemand de ander meer aan.

Linda:  Weet je, wat jij moet doen?!

Monique: Nee.

Linda: Er een column over schrijven.

Monique: Méj nie belle.

Linda: Kom dörske, even uitblazen op een terrasje. Hier bij de Vangrail.

Monique: Ja gezellig. Maar wel met de GSM’s in de tas hè.

Linda: Jaja.

loader