‘Vanuit de zijbeuk’

week 30-2024: (door Mat)

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, die afwisselend wordt ingevuld door kapelaan Roger en Mat. Ze geven zo hun eigen kijk op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen in ons dorp, binnen de kerk of in ‘de grote wereld’. De ene keer ernstig, dan puntig en uitdagend en een volgende keer met een grote knipoog.

De controlepost

Je vindt ze bij een veelheid aan evenementen: de controlepost. Bij het racecircuit, het voetbalstadion en het festivalterrein. Bij deze evenementen is het vaak een gedrang van jewelste om binnen te komen. Bij een evenement als de Nijmeegse Vierdaagse werkt men zelfs met ‘vliegende controles’ onderweg. Bij onze Méélse Fietsvierdaagse gaat het er – gelukkig maar – allemaal veel gemoedelijker aan toe. Natuurlijk kan het op bepaalde tijden op de startlocatie wat drukker zijn, maar de sfeer is altijd heel ontspannen. Ook bij de controleposten onderweg is de gemoedelijkheid troef! Is het druk bij de post, dan zoek je eerst een plekje op het terras en geniet je van je koffie met een lekker stukje Limburgse vlaai. Is de drukte bij de stempelpost voorbij, dan loopt eentje van je fietsgezelschap naar de post en laat alle boekjes afstempelen. Kan wel even duren voor hij/zij terug is, want je komt altijd wel bekenden tegen, waar even mee gepraat wordt. Het is een heerlijk geroezemoes op zo’n terras. Er wordt veel rondgekeken en bekenden worden gegroet. Er worden serieuze gesprekjes  gevoerd, maar nog meer flauwe kul gemaakt. Het voelt alsof je met één grote familie onderweg bent. Op de ene plek kom je oude bekenden tegen en bij de volgende post raak je zomaar aan de praat met volstrekt onbekenden. Zo’n rustpauze kan ook zomaar uitlopen, omdat je geniet van mooie live-muziek. Dit jaar was dat bijvoorbeeld het geval bij het ‘Boscafé’ in de Heldense Bossen, waar het Seniorenorkest Meijel bijna non-stop de sterren van de hemel blies! Hoewel het nog vroeg op de dag was, liet deze en gene zich al verleiden tot een biertje of een glas wijn. Bij een dergelijke controlepost is het dan Genieten met een hoofdletter G!. Ach en natuurlijk tref je ook wel eens een minder leuke controlepost. Daar is men bijvoorbeeld net druk met een verbouwing en is de  controlepost  wat ‘weggeduwd’ in een donkere hoek in een aanbouw naast het café. Maar ook hier hoor je nauwelijks of geen gemor. Het kan tenslotte ‘niet overal kermis zijn’.
‘Kermis’ was het wel voor diegenen, die op de woensdag onderweg waren op de ’60 km. route’. Daar was de controlepost ingericht op het schitterende terras van café Centraal in Baarlo. Dit terras is onlangs zelfs uitgeroepen tot ‘beste terras van Nederland’! Wij ‘landen’ op deze plek elk jaar ook wel een keer op een van onze zondagse fietstochten en kan alleen maar beamen, dat het hier goed toeven is. Dat is ook het geval op het terras bij  ‘d’n Binger’, waar menigeen na de dagelijkse eindcontrole nog een drankje neemt. Anderen zoeken daarvoor weer een terras op bij een andere horecagelegenheid in ons dorp. En altijd kom je dan wel mensen tegen, die de loftrompet steken over de puike organisatie van dit jaarlijks terugkerend zomerevenement in ons dorp. Iets waar  deze ‘stukjesschrijver’ graag aan mee doet! Natuurlijk gooide de regen op de slotdag enig roet in dit ‘zomerse eten’ maar, dat zijn we volgend jaar allemaal weer lang en breed vergeten.

Mat

0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

loader