Gastcolumn

week 25-2024:

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op de zaterdag, deze week echter met: de Tekst door Deken Wilson Varela, uit Horst. Bgv. het H. Vormsel voor leerlingen van Meijel, Grashoek, Beringe, Koninglust en Egchel. Op vr. 14 juni.

Beste ouders, ik wil allereerst u danken dat u zich aan uw belofte hebt gehouden om uw kinderen op te voeden in het geloof zoals u bij het doopsel van uw kinderen had beloofd. Het is geen vanzelfsprekendheid en daarom wil ik u namens de Kerk danken voor uw inzet om uw kinderen kennis te laten maken met Jezus. U doen me denken aan koning David. Toen hij op leeftijd was had hij een belangrijk gesprek met zijn zoon Salomo: “Blijf trouw aan de dienst van Jahwe onze God: bewandel zijn wegen en onderhoud zijn wetten, geboden, voorschriften en verordeningen, zoals geschreven staat in de wet van Mozes. Dan zul je slagen in alles wat je doet en onderneemt.”

Zijn zoon Salomo was wel zo slim om het advies van zijn vader David goed te onderhouden. Op een dag verscheen God aan Salomo en vroeg hem wat Hij voor hem kon doen. Ook hij stond vóór een beslissend moment van zijn leven. Hij was koning geworden. Hij had zijn roeping gevonden, zijn bestemming, het doel van zijn leven. Maar ook hij was jong en wist niet goed hoe hij dat allemaal moest doen. Zo kwam hij in gesprek met God op een geweldig idee: Hij mocht van God om een cadeau vragen en hij mocht alles vragen. Wat zou jij hebben gevraagd? Geld, gezondheid, vrienden?

“Jahweh mijn God, Gij hebt uw dienaar tot koning verheven als opvolger van mijn vader David, hoewel ik maar een jonge man ben en nog niet weet wat ik doen of laten moet. Zo staat uw dienaar te midden van het volk dat Gij uitverkoren hebt, een groot volk, zo groot dat het niet te tellen of te schatten is. Geef dus uw dienaar een opmerkzame geest, om recht te kunnen spreken voor uw volk en onderscheid te kunnen maken tussen goed en kwaad.”

Hij vroeg om de gave van de Wijsheid! Hij wist het: Als ik maar de wijsheid heb om te weten wat ik iedere keer moet doen, dan komt het goed. En God bevestigde dat zijn keuze de beste was. Hij kreeg de wijsheid en werd bekend als een van de grootste koningen allertijden en hij kreeg al het andere er ook nog bij.

Ook Jezus heeft deze momenten gekend. Toen hij zo oud was als jullie werd hij naar de tempel gebracht door zijn ouders, Jozef en Maria, en daar hoorde hij dat hij bestemd was voor grote dingen. Later in zijn leven, toen het zo ver was dat hij aan zijn grote missie moest beginnen, ging hij weer terug naar de tempel en daar kreeg hij een lezing uit de Bijbel als bevestiging van zijn roeping: Hij opende de rol en vond de plaats  waar geschreven stond: ‘De Geest des Heren is over mij gekomen, omdat Hij mij gezalfd heeft. Hij heeft mij gezonden om aan armen de blijde Boodschap te brengen, aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden dat zij zullen zien; om verdrukten te laten gaan in vrijheid, om een genadejaar af te kondigen van de Heer.’

Ook de leerlingen van Jezus hebben, zoals we hoorden in het evangelie, momenten van onzekerheid en twijfels over hun toekomst. De meester, Jezus, was gekruisigd en Hij was naar de hemel teruggegaan. Wat moeten we nu? En precies op dat moment kwam de hulp van boven: “Plotseling kwam uit de hemel een gedruis alsof er een hevige wind opstak en heel het huis waar zij gezeten waren was er vol van. Er verscheen hun iets dat op vuur geleek en dat zich, in tongen verdeeld, op ieder van hen neerzette. Zij werden allen vervuld van de Heilige Geest en begonnen te spreken in vreemde talen, naargelang de Geest hun te vertolken gaf.”

Op het allesbeslissend moment kregen ze allemaal, de leerlingen, Salomo en Jezus, de gave van de heilige Geest: Salomo kreeg de Wijsheid, Jezus werd gezalfd met de heilige Geest en de leerlingen ontvingen de Kracht van boven voor hun missie.

Beste jongens en meisjes, ook jullie zitten nu op een belangrijk moment in jullie leven en ook jullie krijgen vandaag de kans van je leven, zoals koning Salomo, om God te spreken en Zijn gaven te ontvangen.

Ook jullie hebben veel dromen en verlangens voor de toekomst. Ook jullie voelen je soms alleen en niet begrepen. Ook jullie weten soms niet goed wat jullie met jullie leven moeten, en ook jullie zoeken naar het geluk. Ook jullie zullen, zoals iedereen, van alles proberen om het geluk te vinden: in vrienden, in een studie, in een baan, in succes, in erkenning, in de liefde, in sport en hobby’s, in materiële rijkdom, in reizen en vakanties, en in veel andere mensen en dingen.

Daarom wil God vandaag een verbond met jullie sluiten. Daarom wil Hij jullie vandaag een groot cadeau geven. Jullie worden gezalfd zoals Jezus en zoals Salomo en net als de leerlingen ontvangen jullie vandaag de gaven van Wijsheid, Verstand, Inzicht, Sterkte, Kennis, Ontzag en Liefde. Met deze gaven zijn jullie er zeker van dat God jullie je hele leven bij zal staan, en dat jullie op Hem mogen rekenen.

Wees slim en maak ruimte voor Hem in jullie leven en jullie zullen ervaren, zoals David eens aan zijn zoon Salomo beloofde, dat jullie leven anders zal zijn, dat jullie het echte geluk zullen vinden, dat jullie je nooit alleen zullen voelen, “Dan zul je slagen in alles wat je doet en onderneemt.”

Alvast proficiat! Als jullie God en Zijn gaven van de heilige Geest willen ontvangen nodig ik jullie uit om te gaan staan en je geloof in Hem te belijden. Amen

loader