Nao de Hòmmis

Tot ver in de jaren ’60 was de Hoogmis op zondagmorgen vaak tot de laatste plaats bezet. Ná de Hoogmis was het in de omliggende cafés niet veel anders. Onder het genot van een glas bier of een borrel werden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en het dorpsnieuws aan elkaar doorverteld. In ‘Nao de Hòmmis’ gaan we wekelijks opnieuw dat dorpsnieuws aan elkaar doorvertellen. Humoristisch, ernstig, zelf gezien of van horen zeggen.

Nao de Hòmmis van zondag 23 februari

Jan: Toch zonde, geen Optocht deze zondag…
Lei: Lijkt me geen leuke beslissing voor Wilma onze Burgemèster nee, Gossimijne!
Harry: Ik denk meer aan onze Prins Pascal. Storm komt door de luchtdruk. En weet je nog, in welke meeteenheid die wordt uitgedrukt?
Lei: Vroeger in ‘bar’ ; tegenwoordig in … eh… ‘Pascal’…
Jan: dus… omdat, zeg maar, ‘Pascal’ te Hoog is.. zit iedereen vandaag niet buiten, maar in de bar…
(iedereen moet toch nog lachen)
Harry: Wanneer is dat eigenlijk bekend geworden?
Lei: Zo rond het begin van de Vastelaovesmis. Die was om 18.30 uur. Ik kon het goed zien: Rudy zit dan, voor. Bij de Heren, van de Rò. Vlakbij keplaon, Róger.
Precies toen keplaon zei: ‘Heer, ontferm U over ons’, keek Gommans op zijn mobiele telefoon. Naar later bleek, kreeg hij rechtstreeks een persbericht door: vanuit Kèpel naar de Méélse Kathedraal.
Jan: Toch sterk. Ik denk trouwens dat de kerk in dit geval ‘hogere lijnen’ heeft. Het gebouw gaf al uit zichzelf niet aan: code ‘Rood’, of ‘Geel’ of ‘Groen’. En ook nog niet Rood-Geel en Groen. De verlichting was neutraal, wit.
Lei: Zo wit, als toen het schermpje van de telefoon aansprong, het gezicht van Rudy heel even werd. Maar daarna, werd meteen ‘doorgepakt’.
Harry: En dat, was precies ook het Thema van de Mis zelf: ‘niet elke dag is goed. Maar, er is iets goeds in iedere dag’ vond ik een mooie zin.

===============================================

Lei: Toch zit ik, met een serieuze politieke vraag.
Jan: Vertel.
Lei: De Sleuteloverdracht voor heel Peel en Maas, die was Vrijdag.
Jan: Correct. Zelfde begintijd als de Mis, een dag later: half zeven.
Lei: En dan wordt het gezag, en de macht, overgedragen??
Jan: Jij kan zo, als politiek commentator, bij ‘Buitenhof’. Maar ja, dan zit je gelukkig hier, bij aan ons tafel…
Lei: Had Wilma dan dat besluit nog wel mogen nemen? Als ze de ‘macht’ heeft overgedragen?

===============================================

Harry: Die vraag had je nou exact kunnen stellen, als je naar mij had geluisterd, en toch mee was gegaan naar de Sleuteloverdracht. Daar zat ‘de Politiek’. Het hele spectrum: Rood, Groen. En Blauw.
Jan: Nou, die kernwethouder Paul Sanders, en onze eigen Frits Berben, Sandy Janssen en Teun Heldens maakten zich er met een ‘Maas-kantje’ vanaf.
Harry: Ja, zelfs de Jeugdprinsen en de Kinderprinsen – en ook de nieuwe, echte Kinderraadsleden (de ‘New Kids on the Block’) – wisten te vertellen, dat dat echt niet de enige keer is dat zij zich ‘ervan af maken’. Fritske Berben in een trainingspak, net als bij die tv serie en film, over hangplekjongeren in het Brabantse Maaskantje – kan je je daar iets, bij voorstellen?
Jan: Kernwethouder Sanders – aan het begin toch netjes omschreven als: ‘Opper Opper Kieveloeëter Noaber – in een bling bling jogging pak.
Harry: Ik had toch te doen, met oud-prins Hidde. Tijdens het kolderieke spel, moest hij dat meubelstuk van een Berben, als een paardje op de rug nemen. Die Hidde was helemaal, naar de Knoppen.

===============================================

Jan: Uitblinker, was toch wel het plan van Prins Pascal. Het heropenen van de Frikandellenfabriek in Méél. Ook met het oog, op het komende OLS. Als locatie, het voormalige Pand ‘Tweka’ dichtbij het feestterrein. De toepasselijke, al ingeburgerde naam ‘Lekkerland’. Maar als werknaam: ‘Happers, van Stappers’.
En als vaste medewerkers, en grootste klantengroep, de Raad van Frikandelf’.
Harry: Ja, Lei, en iedereen in d’n Binger kreeg die ‘op de proef’. Met een vlaggetje, met de naam Happers, van Stappers.
Jan: Het meest blij, waren die van (Peel en) Maaskantje. Want zij waren gekomen, omdat hun friture in het echt, ook volgens het serieuze nieuws, was afgebroken.
Lei: Weet je wat, omdat de smaak voor mij volgens jullie zo bitter is, bestel ik een schaal Bitter-ballen.
Harry: Dat is dan voorlopig, de laatste kans. Want Oranje gaat een paar weken, dicht. De containers op de parkeerplaats staan al ‘slag-klaar’.
Lei: Ik zal jullie evenveel missen tot Halfvasten, als dat ik vanmiddag de Optocht mis. Dat meen ik…
Jan: Geen ‘bittere’ tranen, Leike. Denk, aan de bitterballen. Dan laten we zien, dat we boodschap van Vastelaovent – welke vent, heeft trouwens bedacht, dat je dat tegenwoordig met een ‘t’ op het –end in het Mééls schrijft – volgens de Vastelaovendsmis hebben begrepen…

 

loader