‘Vanuit de zijbeuk’

‘Vanuit de zijbeuk’ is de vaste column op onze weblog die afwisselend door enkele mensen uit onze parochie wordt ingevuld. Ze geven zo hun eigen kijk op gebeurtenissen in ons eigen dorp of ‘de grote wereld’. De ene keer puntig en uitdagend, dan weer met een grote knipoog.

Ssstilte-coupés


De komende zomermaanden juli en augustus, wordt meestal weer meer de trein gepakt. In 2003 kwam de NS tegemoet aan de wensen van de reizigers, door de ‘stilte-coupé’ in te stellen. Uit ‘klanttevredenheids-onderzoek’ kwam als grootste ergernis natuurlijk de vertragingen naar voren; op nummer 2 stond de wens “om in rust de reis te volbrengen”. In het Begin voldeed het reizen in een stilte-coupé zo’n beetje aan het ‘heiligen-der-heiligen’: reizigers vleiden hun bagage met eerbied in het rek, gingen uiterst voorzichtig zitten en hielden van Maastricht tot Groningen hun adem in. Kuchjes werden onderdrukt. Boeken werden voorzichtig tevoorschijn gehaald, en omdat de bladwijzer al de juiste pagina aangaf, werd onnodig bladeren voorkomen. Laptops werden zachtjes opgestart – het geluidsvolume was thuis al zorgvuldig op ‘nul’ gezet. Mobieltjes stonden uit. Er werd absoluut niet gegeten: geen happen in appels, knisperende chipszakjes. Nietsss van dat alles. Stilte-S-Silence, zoals de sticker op het raam aangaf. Zelfs als iemand de coupé gebruikte om wat slaap in te halen, haalde die het niet in ’t hoofd om te snurken in de trein. Waar de NS geen rekening mee had gehouden: treinen zijn, juist ook in de zomermaanden- vooral ook richting het bekende Zandvoort aan de Zee- vanouds overvol. Een gedeelte is gereserveerd voor 1e klas. En dus wordt dan als vanzelf neergestreken in alle beschikbare ruimte. Inmiddels kan je in stilte-coupés – proefondervindelijk, uit eigen observatie- een 4tal groepen onderscheiden:

1 de bewust-bekwame stiltecoupé reiziger: komt zelfverzekerd binnenlopen. Gaat per direct opzoek. Om een lekker boek te lezen?? Welnee: Om mede-reizigers op een fout te kunnen betrappen. Om naar de stickers op het raam te kunnen wijzen. Om de regels te handhaven.

2 de onbewust-bekwame stiltecoupé reiziger: doet precies wat bedoeld is, maar zonder er zich van bewust te zijn. Stapt in, zoekt een plek en pakt het boek. Lekker lezen!! Op het moment dat hij hoort, dat andere mensen worden aangesproken op lawaai, het priemende vingertje van reiziger type 1 ziet wijzen op de stickers op de ramen, wordt hij er zich pas van bewust in een stiltecoupé te zitten. Gelukkig, hij heeft het goed gedaan!

3 de onbewust-onbekwame reiziger: is het doelwit van type 1. Vaak onervaren reizigers, of toeristen. Op het moment dat zij een vorm van geluid produceren wordt er pinnig naar de ramen gewezen en de overgebleven wijsvinger op de lippen gelegd. Mensen uit deze groep krijgen een blos op de wangen, verontschuldigen zich (op fluistertoon uiteraard) en de rest van de reis doen ze in niets onder voor een wassen beeld uit het museum van Madame Tussaud.

4 de bewust-onbekwame reiziger: weet waarschijnlijk best –of niet- waar hij zich bevindt, maar laat zich echt niet door een ander vertellen wat wel of niet mag. Als de reiziger type 1 hem aanspreekt op het verbreken van de stilte, gaat type 4 op type 1 ‘los’. Daarvan zijn ook talloze filmpjes terug te vinden op het internet.

Maar: alle volwassen categorieën zijn echter in de war, als grootouders met kleinkinderen in de stiltecoupé gaan zitten. Het is onmogelijk de kinderen hun mond te laten houden: ze zien van alles door het raampje, en willen direct antwoord op hun vragen.
Dan, blijft zelfs reizigertype 1 stil…

Roger

 

loader